Kedai Kain Langsir Blackout Murah 2018

03 October 2018


Inbox nurin penuh dengan soalan tentang kat mana nak cari kain langsir murah. Errr.. soalan tu susah untuk dijawab. Sebab bergantung la pada jenis kain apa yang kau nak, kaler apa, tebal macam mana, pattern apa.. 

Kalau macam tahun lepas nurin beli langsir untuk rumah, RM 45 semeter nurin rasa murah, sebab memang nurin nak design camtu. Orang lain mungkin rasa mahal. So memang ler bergantung pada banyak faktor. Pergi la survey dulu 2-3 kedai ke, ambik ilham dulu jenis kain langsir terkini di pasaran, pastu kau buat la perbandingan.

Setakat ni, nurin ada lah dalam banyak round jugak carik langsir.. terbaru, misi langsir nurin ialah:


Langsir jenis blackout, warna cerah, full height sampai siling, dan harga yang murah - yang ni untuk kondo kami yang baru siap tapi elegan..gitu..


Untuk dipendekkan cerita, untuk kriteria di atas, nurin telah memilih kedai kain Nagoya di Jalan TAR sebagai tempat terbaik. OK, untuk cerita panjang, boleh sambung baca di bawah..

Untuk survey harga dan jenis2 langsir, setakat ni nurin akan pergi 2 tempat je: Nilai 3 dan Jalan Tunku Abdul Rahman (Jln TAR), KL. Tempat lain dah tak pergi dah sebab sini senang nak survey banyak2 kedai dalam satu masa.

Untuk misi kali ni, sebab nurin nak survey secara cepat, nurin akan masuk, bagitau yang nurin nak langsir blackout warna cerah, kalau ada, nurin akan tengok dan tanya beberapa perkara kat salesperson:
  • Berapa ringgit semeter
  • Bidang berapa:
    • Biasanya boleh agak dengan cepat bidang berapa, boleh refer post ni camne nak tau. Tapi selalunya antara bidang besar (contoh bidang 110 dengan bidang 126 - dua2 adalah bidang besar), tak dapat nak tau perbezaan sangat
    • Bila dah tau bidang berapa boleh buat perbandingan. Secara kasar, very roughly je tau.. biasanya kain langsir bidang 110 adalah 2 kali ganda besar berbanding dengan bidang 60. Jadi tak hairanlah kalau harga kain bidang 110 mungkin lebih mahal untuk semeter, tapi kain yang kita perlu guna tak sebanyak bidang yang kecik macam bidang 60 atau 54.. ada paham??
Yang roll langir biru dan hijau tu, bidang 110. Yang tinggi sikit kat sebelah dia tu..warna cream and hitam, tu bidang 126

  • Pastu nurin akan tanya berapa upah jahit, yang ni susah sikit nak compare sebab ada kedai ikut charge setiap keping langsir, ada yang charge ikut berapa kaki panjang. Tapi biasanya banyak kedai ikut charge RM xx / keping langsir
    • Bagitau yang nak pasang full height dan bagitau agak2 berapa meter tinggi. Kadang2 ada kedai yang kena adjust harga upah jahit bila dia tahu kita nak buat full height.. ai is tak paham kenapa tapi layankan aja....
  • Berapa harga railing + upah pasang railing 
    • Yang railing ni sebenarnya kalau korang tanya kat kedai hardware, boleh dapat jauh lagi murah. Haritu nurin kira, boleh dapat 100% lagi murah kalau beli kat hardware. Tapi Hubby tak nak beli kat hardware sebab dia tak yakin.. takut jenis murah dan bila tarik langsir takut dia tak jalan
    • Kalau nak beli railing je, dah boleh jimat kalau pasang sendiri
    • Tips kalau nak beli langsir, lebih baik dah siap pasang railing dulu. Lepas tu baru buat kiraan untuk buat langsir
Nurin pergi survey kat KL time lunch je.. masuk keluar, masuk keluar.. kejap je siap. Tak payah duduk mintak dia kira dulu, rekod je dulu harga2 yang berkenaan.

Hasil survey nurin, kebanyakan kat Nilai kurang menepati ciri2 murah.. kecuali ada 1-2 kedai yang kecik. Yang paling nurin minat ialah kain jenis macam ni, tapi harga dia mahal, RM 45 semeter kat Star City Textiles, Nilai 3, bidang 60. 



Kat kedai kain Nafisa, berkenan kain blackout yang ini.. bidang 126, RM 55 semeter. Agak berpatutan jugak. Kalau nak compare dengan bidang 60 equivalent, harga dia dalam RM 55 bahagi 2 = RM 22 semeter gitu. Bidang 126 perfect untuk tingkap kondo nurin, sebab tinggi dia dari lantai sampai siling dalam 120 inci. So agak2 dah tolak basi semua, 126 inci - 8 inci.. boleh la dapat good full height curtain. Kalau bidang 110 tak dapat lah nak full height, melainkan kena tambah sikit lagi kain, which is rugi kain and membazir upah jahit.

Kedai kain Nafisa, Nilai 3

Kedai kain Nafisa, Nilai 3
Dua jenis kain ni nampak sama je, dekat Kamdar dengan Nagoya, Jalan TAR KL. Tapi harga dia berbeza..yang Nagoya punya jauh lagi murah.

Kamdar

Kain yang sama, kat Kamdar

Yang ni di Nagoya.. sama je jenis kain dia.. tapi harga jauh beza oi.. RM 29.90 vs RM 12. Masa nurin pegi tu ada 10% diskaun siap. Tapi bila datang balik nak beli, 10% diskaun tu dah habis..huhu. Kain dia blackout, tapi tak berat, agak ringan tapi kaler dia pleasant gitu.

Nagoya

Testing sample kain dengan wallpaper kat condo kami.. sebelum beli.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...